Despre noi

de la atelier pentru productia uneltelor agricole si textile

Situata in mijlocul Transilvaniei, in orasul Sibiu, intr-o zona cu traditie industriala, S.C. INDEPENDENTA S.A. dateaza din secolul XIX, anul 1868. Atunci au fost puse bazele unui atelier pentru productia uneltelor agricole si textile, utilizand metode de fabricatie mestesugaresti.

Evolutia a fost ascendenta pe parcursul timpului, societatea ajungand sa se situeze permanent in randul intreprinderilor de top din cadrul industriei constructoare de masini, fiind un mecanic sef al tarii pe acest segment.

Experienta dobandita dupa aproape 150 de ani de functionare, constituie astazi garantia pentru un potential fiabil, atat tehnic cat si material, societatea fiind capabila sa satisfaca exigenta clientilor.

Din punct de vedere a calitatii produselor livrate, Independenta este aliata la cerintele Uniunii Europene.

Incepand din 1994 si-a pregatit productia pentru echipamente executate in sistemul de Asigurare a Calitatii conform EN ISO 9001 – 1994. In 24.03.2014 sistemul de management a fost reactualizat prin TUV Rheinland conform SR EN ISO 9001 – 2015.

Ponderea mare in productia societatii a ocupat-o exportul, produsele noastre, pe parcursul timpului fiind cunoscute in 40 de tari din 4 continente: Germania, Austria, Olanda, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehia, SUA, China, Egipt, Nigeria, Iran, Irak, Pakistan, India, Turcia, Siria, Cuba, Rusia.

Privind exportul avem onoarea sa avem o buna colaborare cu clienti din Germania: SMS group GmbH, cu companiile afiliate (SMS SIEMAG, SMS MEVAC, SMS MEER, Parkegate Anglia, SMS Siemag Proces Technologies GmbH), Putzmeister GmbH, Hartmann GbR, Gabriel Gross GmbH etc.

In privinta produselor livrate la intern, colaboram pe segmentul pieselor de schimb cu SC TMK Artrom Slatina, SN Orsova, SC Constructii si Servicii Sebes, SC HEUS Powertools, SC Unio Satu Mare, Silcotub Zalau.

SCURT ISTORIC

Anii 1948 - 1974

Actul naționalizării de la 11 iunie 1948 marchează o cotitură istorică în dezvoltarea intreprinderii. Vechea intreprindere primește denumirea de uzina “ Independența “. În anul 1952 se înfiintează secția pentru fabricarea uneltelor pneumatice iar în 1956 se înfiintează secția pentru fabricarea lanțului cu role. În anul 1955 uzina se comasează cu uzina “ Virola “ din vecinătate. În 1962 se construiește o nouă hală modernă, pentru Cazangeria grea și constructii metalice. Fabricația de utilaj complex s-a dezvoltat prin construirea și darea în folosință, înca din anul 1973, a unei hale amplasate în noua zonă industrială a orașului, profilată pe fabricația de cuptoare și de tratamente termice. Tot pe noul amplasament s-a construit și dat în folosință încă de la începutul anului 1974 o noua turnătorie de fonta, oțel și materiale neferoase.

Anii 1937 si 1940

Se diversificaă producția începând a se fabrica batoze de porumb și mașini textile mai moderne. În perioada celui de-al doilea razboi mondial, intreprinderea a fost militrarizata, producând muniție pentru războiul fascist. La sfârșitul războiului, intreprinderea era în stare de faliment.

Perioada 1927-1933

Crește capacitatea de productie prin achiziționarea de utilaje și mașini; Numărul muncitorilor în acestă perioadă era de 379, din care 18 cadre de conducere, ingineri, tehnicieni si 81 ucenici.

Anul 1919

Patronul Andrei Rieger moare și lasă moștenire intreprinderea fiilor săi Richard și Ernst Rieger care, în anul 1920 o transformă din fimă individuală în societate anonimă pe acțiuni, sub denumirea SA Fabrica de Mașini Andrei Rieger Sibiu.

Perioada primului razboi mondial, intre anii 1914-1918

Intreprinderea este militarizată și trece la producția de război. Baza acestei treceri o constituie atelierul de turnătorie și cel de prelucrări mecanice, unde se putea executa muniție și atelaje de artilerie. În această perioadă foarte mulți muncitori au plecat pe front iar în locul lor patronul a angajat femei și copii.

Anul 1912

Patronul amenajează o turnătorie care a contribuit la dezvoltarea atelierelor mecanice. Începe producția de tuburi de presiune din fontă și piese de îmbinare iar numărul muncitorilor crește la aproape 200.

Anul 1860

Patronul Andrei Rieger atrage un împrumut bancar pe care îl folosește pentru utilarea atelierului, mărind producția și cifra de afaceri. Atelierul devine astfel o fabrică la care, în anul 1860,  lucrau aproximativ 30 muncitori și care realiza diferite lucrări și articole tehnice, destinate satisfacerii cerințelor meșteșugarilor și pentru uz casnic.

1852

Încă din anul 1858, societatea Independenta SA este atestată documentar, când Andrei Rieger forjor cu brevet autorizat, se desprinde din breasla meștreșugarilor și pune baza dezvoltării unui atelier pentru lăcătușerie și forjă. În atelierul său, Rieger execută articole tehnice și unelte simple necesare gospodariilor și pentru uz casnic.